Figyelem!

Biztosan törli?

TörlésMégse

Azt mindenki tudja hazánkban, hogy miért harangoznak délben, azt azonban kevesen tudják, hogy Kőszegen 11 órakor is megkondulnak a harangok.

I.(Nagy) Szulejmán szultán Bécs ellen induló (egyes források szerint 50-55 000, mások szerint 70-80 000 fős) csapata 1532. augusztus elején érkezett meg Kőszeg városa alá, majd augusztus 10-én Ibrahim nagyvezér vezetésével nekiláttak a vár ostromának.

A várat Jurisics Miklós horvát kapitány kevésszámú gyakorlott katonával és az ide menekült jobbágyokkal, összesen mintegy 700 férfivel védte.

Az első rohamot újabbak és újabbak követték (közben megérkezett a szultán is), melyekben aláaknázták és ledöntötték a várfal egy részét, vár árkait betömték, ezáltal a vár helyzete napról napra egyre reménytelenebbé vált.

Az elhúzódó ostrom azonban nem csak a védőket, a támadókat is kifárasztotta. Az éhségtől és fáradtságtól elgyötört janicsárok egyre inkább elégedetlenkedtek, ezért – az egyik legenda szerint – a szultán elhatározta, ha augusztus 30-án délig nem sikerül elfoglalni, felhagy a vár további ostromával.

Jurisics ezt megtudta – s mivel a teljesen legyengült védők délig aligha bírták volna tartani a lerombolt várat –, cselhez folyamodott és már 11 órakor meghúzatta a harangokat. A harangszó hallatán a török had véget vetett az ostromnak és elvonult, ennek emlékére harangoznak a városban ma is minden nap 11-kor.

Mivel az ostrom nagyon elhúzódótt, a tél közeledte, illetve a mindeközben Bécs alatt összegyűlt császári haderő miatt a törökök lemondtak Bécs ostromáról és visszavonultak a Balkánra.

És mi ebből a tanulság?

Ha a török vezetőknek, vagy a török csapat tagjainak lett volna egy pontos, megbízható “cégesített” karórájuk a www.watch-collection.com –tól, egész Európa történelme másként alakult volna.

Talán egy másik legenda közelebb áll a valósághoz: 25 hősiesen megvívott nap után – Jurisics és Ibrahim közötti megállapodást követően – a török seregek 11 órakor vonultak el Kőszeg alól.

A legendák vagy igazak, vagy sem…. ami biztos: a kőszegi 11 órás harangszó Jurisics Miklós és bátor katonái törökök feletti győzelmére, a nagy dicsőségre emlékezteti a helyieket és a világot!

Apropó… utána néztem: szerdánként továbbra is vetítik a TV-ben a Szulejmán című, talán soha véget nem érő sorozatot….